Možnosti diagnostiky psychosociálního klimatu školy - Ježek, Stanislav, 1974- (2006)
Předkládaná disertační práce se zabývá klimatem školy jako jedním z psychologických pojmů popisujících prostředí ve škole a problematikou jeho diagnostikování především na základních školách. Práce se pokouší o výčet a integraci různých diskurzů zabývajících se klimatem školy, a to jak po oborové linii \x{2013} sociálně psychologický, vývojově psychologický, organizačně psychologický či pedagogický diskurz \x{2013} tak po konceptuální linii \x{2013} zkoumání klimatu vs. zkoumání kultury. Závěrem konceptuální části práce je návrh sjednocujícího rámce pro různá pojetí klimatu \x{2013} jak pro jejich posuzování, tak pro jejich účelovou tvorbu. Prizmatem vytvořeného shrnujícího rámce práce nahlíží na širokou paletu metod používaných k diagnostice klimatu škol. Závěrem je konstatování, že nejčastěji používané metody \x{2013} kvantitativní, vysoce strukturované dotazníky \x{2013} a pojetí klimatu školy, které reprezentují, jsou produktem kulturně specifických interakcí mezi badateli a praktiky ve školství, což znamená velkou pravděpodobnost ztráty smyslu (validity) škál při převodu do prostředí ČR. Než převod zahraničních dotazníkových metod se jeví vhodnější postupně vyjednat použitelný smysl termínu klima školy mezi našimi praktiky a badateli.