Hip Hop: rap music as a way out of an economical, social and cultural isolation of African-Americans between the 1970s and the 1990s - Půža, Zdeněk (2006)
Tato práce zkoumá specificky městský kulturní fenomén nazývaný hip hop, který se vyvinul během 70. let minulého století v předměstských oblastech obývaných převážně černošskými a hispánskými menšinami, a který se do dnešní doby stačil přetransformovat ve fenomén celosvětový. I když se hip hopová kultura skládá z více uměleckých elementů (výtvarné umění zvané \x{201e}graffiti\x{201c} a styl tance nazývaný \x{201e}breakdance\x{201c}) dosáhla patrně největšího vlivu rapová hudba, která díky své textové složce pomohla jasně a bezprostředně formulovat radosti a problémy mladých černochů, kteří byli jejími hlavními exponenty. Jelikož podmínky v těchto ghettech byly také zdrojem mnoha společensky patologických jevů, které se pak objevovaly i v rapových písních, stala se rapová hudba terčem kritiky. Kritika, která vinila rap z oslavy těchto jevů či přílišného materialismu, nechápala že rapová hudba, vznikla jednak proto, aby na tyto společenské nešvary poukazovala, ale také proto, že byla jednou z mála cest jak jim také.