Traduçâo dos contos de Maria Judite de Cavalho - Hanzlíková, Kateřina (2006)
Jako téma mé závěrečné práce jsem si vybrala překlad dvou povídek z knihy Seta despedida (Vystřelený šíp) od Marie Judite de Carvalho. Tato portugalská spisovatelka žila a tvořila mezi lety 1921 a 1998 a sbírka povídek, odkud jsou i povídky, které jsem překládala, byla její poslední knihou, kterou vydala za svého života. Tuto autorku většinou není lehké zařadit do nějakého literárního proudu. Kritikou však bývá její dílo označováno jako existenciální a využívá i prvky nového románu. Hrdinkami jejích povídek jsou často ženy různých společenských vrstev. Často se objevuje motiv samoty a zoufalství. Její pesimistický pohled na život je často okořeněn břitkou ironií, která častokrát pařechází až v sarkasmus. Mou práci jsem rozdělila do šesti částí. První část je věnována úvodu, v druhé části jsou zmíněny některé nejdůležitější události v životě této portugalské spisovatelky, a také několik nejdůležitějších poznámek o jejím díle. K hlavní části mé práce patří část třetí, kter