Transformace uměleckých úloh novověkého kláštera v podmínkách premonstrátské kanonie v Nové Říši v 17. a 18. století - Mílek, Václav, 1979- (2006)
Práce sleduje dějiny vzniku uměleckých děl v premonstrátském klášteře v Nové Řísi na Moravě (založen 1211). během 17. a 18. století. Na základě průzkumu dochovaných pramenů a památek objasňuje okolnosti vzniku pro kláštery obligatorních uměleckých objednávek (stavba a výzdoba kostela, knihovna, refektář). V tomto ohledu si všímá jeho postaveni ve struktuře řeholních institucí v daném období.