Land art optikou vybraných kategorií ekologického luxusu - Trojanová, Alžběta (2007)
Práce je reflexí land artu z pohledu ekologického luxusu v pojetí Hany Librové (2003). Je rozčleněna do tří částí, z nichž první dvě vymezují rámec land artu a ekologického luxusu, které jsou dány do souvislosti ve třetí, komparační části. Zatímco ekologický luxus zahrnuje určitý postoj, který se projevuje v životním způsobu a chování člověka, land art v sobě spojuje různé umělecké projevy a postoje, které se formálně shodují v uměleckém zájmu o krajinu. Z hlediska postoje patří mezi sdílené rysy obou oblastí kritika konzumní společnosti, která v případě land artu vede k redukci materiálních vstupů díla ve prospěch rozvoje koncepcí. Ty přesahují do fenomenologické a transcendentální roviny, která spatřuje umělecký primát v záměru, nikoli hmotné realizaci. Land art tak vystupuje z formálních uměleckých hranic a stává se pouhým aktem přemýšlení o krajině. To, co je v ekologickém luxusu označeno za \x{201e}vlažný\x{201c} přístup, má v land artu status tvůrčího aktu. Podstata ekologického luxu.