Kvalitativní a kvantitativní srovnání prostorových procesů v Praze a v Brně - Bubela, Petr (2007)
V práci je zkoumán socioekonomický a prostorový vývoj měst Prahy a Brna v období transformace. Autor se snaží o zachycení podstatných procesů a změn probíhajících v prostoru našich postsocialistických měst. Všímá si zvláštního charakteru probíhající transformace a rozdílných dopadů jejího působení na prostorovou strukturu studovaných měst. Hlavní rozdíly v rozvojové dynamice lze zaznamenat mezi centrálními oblastmi města a okrajovými, resp. příměstskými částmi. Postsocialistický vývoj vede k prostorové dekoncentraci a transferu řady funkcí. Kvalitativní a kvantitativní rozdíly v současném vývoji plynou jednak z rozdílnosti výchozích stavů prostorových struktur, jednak jsou dány odlišným postavením obou měst v globální hierarchii měst.