Podpisování na směnce - Bártová, Jana; Kotásek, Josef, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra obchodního práva (2006)
Tak malý kousek papíru a tak velké problémy může způsobit.To byla první věc, která mě napadla při setkání se směnkou. Je zajímavé, že směnka může způsobit problémy nejen tomu, kdo ji podepsal, ale také těm, kterým má být plnění z ní vyplaceno, pokud nedodrží určité (většinou dosti striktní) požadavky. Podpisy na směnce, které jsem si vybrala jako téma své práce, jsou klíčovou náležitostí vytvářející platnou směnku. Rovněž si musíme uvědomit, že podpis u směnky neznamená pouze závazek a právo, ale zároveň bývá i ukončením textu směnky, v určitých situacích umístění podpisu rozhoduje i o povaze a druhu závazků a ani použití mechanického podpisu a podpisu vlastnoručního není zcela náhodné a svévolné.
In this work I wanted to show some aspects of usefulness od signatures on the bill. In first chapter of this document I describe history and progress of this institute from history until now. Next things which i described were the kinds of the bills and their features. Second part I dedicated different styles of signtures. In general part i weigh the signatures of different members of bill ships. I weigh the formal and material site of signatures and reasons of their invalidity. The close of this chapter is, that the bill could be valid in spite of the bill has the material faults. The question of valid is not same as quastion of the claimable.
Vedoucí práce: Josef Kotásek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: směnečné právo; směnky; bills of exchange; law of exchange; diplomové práce