Počítačové modelování mikrovlnného výboje - Bonaventura, Zdeněk, 1979- (2006)
Práce se zabývá modelováním mikrovlnného výboje v dusíku. Byl vytvořen simulační kód, který řeší časově závislou, prostorově homogenní Boltzmannovu rovnici metodou rozvoje do Legendreových polynomů ve vícečlenné aproximaci. Z řešení Boltzmannovy rovnice byly získány makroskopické parametry elektronů, které byly použity jako vstup pro makroskopický homogenní model mikrovlnného výboje v dusíku. Dále byl zformulován časově závislý jednorozměrný model tohoto výboje. V tomto modelu je řešena vlnová rovnice popisující šíření rovinné elektromagnetické vlny plazmatem a rovnice kontinuity, se započítanou ionizací, difuzí a rekombinací elektronů. Je použita aproximace lokálního pole. Jednoduchým způsobem je započítána fokusace elektromagnetické vlny a také odraz elektromagnetické vlny od stěny výbojové komory. V experimentech byl na měření koncentrace elektronů používán mikrovlnný interferometr s dielektrickými anténami. V práci je popsán výpočet vlivu plazmatu na šíření elektromagnetick.