Přímé měření potenciálu plazmatu na zařízení typu tokamak - Adámek, Jiří, 1976- (2006)
Tato disertační práce byla zpracována v Ústavu fyziky plazmatu, na experimentálním zařízení tokamak CASTOR. V průběhu práce s elektrickými sondami a jednoduchou Langmuirovou teorií se podařilo pomocí nového typu sondy ball-pen prozkoumat závislost plovoucího potenciálu na poměru velikostí iontového a elektronového nasyceného proudu. Systematická měření a detailní analýza dat nakonec vedla k objevení jednoduchého způsobu jak přímo měřit potenciál plazmatu pomocí této nové sondy. Pro praktické měření je výhodné, že se potenciál ball-pen sondy nemění s polohou kolektoru a to pro případ, kdy je plně odstíněný. Ikdyž dodnes nejsou zcela odpovězeny některé otázky týkající se chování ball-pen sondy, nabízí se možnost jak bez použití napájecího zdroje přímo měřit potenciál plazmatu. Navíc se podařilo ukázat, že potenciál emisní sondy (při dostatečně velkém žhavícím proudu) je asi o (0.68+/-0.2)Te menší než u sondy typu ball-pen, což je v dobré shodě s teorií prostorového náboje, který vzniká