Molekulární základ mutací polyvalentního stafylokokového bakteriofága 812 týkajících se jeho rozmezí hostitele - Kašpárek, Petr; Doškař, Jiří, 1951-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2007)
Bakteriofág 812 je polyvalentní virulentní bakteriofág řazený do čeledi Myoviridae. Má velmi široké rozmezí hostitele, které může být rozšířeno spontánními mutacemi až na 95 % kmenů S. aureus a 43 % kmenů dalších koaguláza pozitivních a koaguláza negativních druhů stafylokoků. Díky širokému rozmezí hostitele je vhodným kandidátem pro fágovou terapii, která se slibně rozvíjí jako alternativa léčby antibiotiky. V této práci byly identifikovány a blíže charakterizovány mutační změny v genomu u vybraných mutant fága 812 v rozmezí hostitele. U mutanty 812F1 došlo při nepřesném vyštěpení intronu z genu pro endolyzin k deleci části kódující sekvence pro endolyzin. U mutant 812i, 812b, 812p a 812F3 byla zjištěna delece části genu pro strukturní protein ORF8 v důsledku restrukturalizace způsobené zařazením intronu. Tato mutace byla nalezena i u blízce příbuzných stafylofágů j131 a U16. U mutant 812i, 812b, 812p a 812F3 byl nalezen intron v genu pro RecA protein. U mutanty 812b, 812F3 a 812g by.
Bacteriophage 812 is a polyvalent virulent phage belonging to the family Myoviridae. Mutations extend its host range in up to 95 % of Staphylococcus aureus strains and 43 % of strains of different coagulase-positive and coagulase-negative Staphylococcus species. Thanks to its broad host range, phage 812 is an ideal candidate for the phage therapy that promisingly develops as an alternative to the antibiotic therapy. Mutational changes in the genome of several previously isolated host-range mutants of phage 812 were identified and described in this study. Host-range mutant 812F1 harbors a deletion in endolysin gene that arose together with intron excision. Mutants 812i, 812b, 812p and 812F3 harbor deletion in the structural gene orf8 that results from a genome rearrangement that is associated with intron insertion. This rearrangement was also detected in the genome of the closely related phages, U16 and j131. Another intron was discovered in the recA gene in mutants 812i, 812b, 812p an.
Vedoucí práce: Jiří Doškař.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: bakteriofágy; mutace (biologie); Staphylococcus; mutation (biology); disertace; dissertations