Copingové strategie zdravotních sester v závislosti na délce praxe - Nevařilová, Magdaléna (2006)
Copingové strategie zdravotních sester v závislosti na délce praxe. Diplomová práce se zabývá copingovými strategiemi zdravotních sester z hlediska délky praxe. Dále byl sledován vliv neuroticismu a subjektivních pocitů únavy na volbu strategií zvládání. Výzkumný soubor tvořilo 62 studentek střední zdravotnické školy a 171 sester, pracujících na nemocničním oddělení. Ke sledování copingových strategií byl použit dotazník SVF 78, dále dotazník N5 pro zjištění neuroticismu a dotazník SPÚ pro zaznamenání subjektivních pocitů únavy. Teoretická část práce pojednává obecně o stresu a pracovní zátěži, blíže se zaměřuje na pracovní zátěž sester. Dále popisuje tzv.pomáhající osobnost a přibližuje modely temperamentu, které zahrnují neuroticismus jako jednu z osobnostních dimenzí. Závěr teoretické části je věnován problematice copingu. Praktická část se zabývá popisem a interpretací zjištěných dat. Na základě výsledků byly identifikovány způsoby zvládání, které sestry v průběhu profesionální