Analýza postojů a názorů učitelů a rodičů žáků na odměny a tresty jako výchovné prostředky - Jiřičná, Lenka (2006)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu postojů a názorů učitelů a rodičů žáků na odměny a tresty jako výchovné prostředky. V teoretické části diplomové práce byla provedena klasifikace odměn a trestů, zmíněna důležitost rodiny ve výchově, zmapována problematika spolupráce rodiny a školy při výchovně vzdělávacím procesu, tak jak uvádějí příslušné literární prameny. Cílem našeho výzkumného šetření bylo zjistit, jak se učitelé dívají na užití trestů v běžné školní praxi, zda souhlasí či nesouhlasí s tělesnými tresty, jaké formy odměn u svých žáků praktikují a také zjistit frekvenci užití těchto výchovných prostředků. Dále bylo naším cílem porovnat jejich postoje a stanoviska s názory rodičů, protože kvalitní spolupráce rodiny a školy je podle našeho názoru ve výchovně vzdělávacím procesu velmi důležitým předpokladem. Pro nalezení shod, podobností a rozdílů v otázkách výchovy u učitelů a rodičů žáků a pro jejich analýzu byla v empirické části použita nestandardizovaná dotazníková met