Analýza vybraných historických vichřic - dopady na přírodu a společnost - Dvořáková, Monika, 1985- (2007)
Předkládaná práce se zaměřuje na vybrané případy výskytu velkých vichřic na území České republiky v 19. a 20. století a na počátku 21. století. Navazuje na práce studentů a zaměstnanců Geografického ústavu Masarykovy university ve snaze zdokumentovat výskyt meteorologických extrémů v historii našeho státu a přispět k rozluštění otázky globálního oteplování Země. Práce předkládá celkovou analýzu vybraných situací, která vychází především ze studia soudobého tisku a popisuje zasažená území, velikost škod a hodnotí celkový vliv na krajinu a člověka. Následně bylo provedena analýza novinových zpráv z hlediska jejich vhodnosti jako zdroje informací o hydrometeorologických extrémech. Závěrečná část hodnotí vztah mezi výskytem vichřic na území ČR a charakteristikami přízemního pole tlaku vzduchu.