Vznik Památníku českého písemnictví na Moravě - Procházková, Michaela (2006)
Tématem této bakalářské práce je vznik Památníku českého písemnictví na Moravě. Vznik památníku je spjat se snahou vytvořit instituci, která by zahrnovala nejen historii písemnictví, ale i literaturu jako takovou především z oblasti Moravy. Myšlenka vzniku organizace se rozvíjela již na konci 1. poloviny 20. století, ale až ke konci 20. století došlo k postupné realizaci, na které se podílel Krajský úřad Jihomoravského kraje s Muzeem Brněnska. Realizace je spjata s postupnou revitalizací areálu rajhradského kláštera. 28. června roku 2005 byl slavnostně otevřen. V prostorech jsou postupně zřizovány odborné literárně-historické pracoviště včetně depozitářů