Počítačové modelování průběhu závislosti na metamfetaminu: recidiva toxikomanů po výstupu z léčebného zařízení - Šašinka, Čeněk (2006)
Předkládaná práce se zaobírá tématem relapsů závislých uživatelů metamfetaminu po ukončení léčby. V teoretické části jsou shrnuty poznatky týkající se problematiky drogových závislostí a její léčby, historie, vlastností a užívání metamfetaminu a relapsy. Součástí práce je model relapsu uživatelů metamfetaminu, který byl vytvořen v počítačovém programu Powersim studio, a který umožňuje dynamickou simulaci daného problému. Poznatky, na jejichž základě byl vytvořen model, byly získány z odborné literatury, dostupných kasuistik a vlastní výzkumnou prací. Byly provedeny rozhovory s uživateli a ex-uživateli metamfetaminu i jiných drog a s odborníky, pracující na poli prevence a léčby drogových závislostí. Součástí výzkumu byla návštěva psychiatrické kliniky v Jemnici, Brně - Černovicích, Hradci králové, Nechanicích a Lipsku. Výzkum byl proveden v rámci kvalitativní metodologie. Nejdůležitějším zjištěním mého výzkumu ve vztahu k aplikovatelnosti počítačového modelu bylo, že relaps je multid