Motivace k dárcovství pohlavních buněk skutečně altruismus? - Veselá, Kateřina, 1981-; Štěpánková, Miroslava, 1968-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2006)
Motivace k dárcovství pohlavních buněk (Skutečně altruismus?) Tato práce se zabývá problematikou dárců pohlavních buněk v rámci programů IVF (umělé oplodnění). Hlavním záměrem bylo zjištění především jejich motivace k darování pohlavních buněk. Mimo to bylo cílem nalezení osobnostních charakteristik dárců dle Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) a zjištění, zda se těmito vlastnostmi odlišují od dobrovolníků, jakožto zástupců tzv. altruistických osobností. Podnětem ale i určitým podkladem pro práci byly především moje vlastní zkušenosti s dárci pohlavních buněk. V teoretické části práce jsem se věnovala oblasti neplodnosti, umělého oplodnění a zejména dárcovství. Dalším východiskem bylo zmapování různých pohledů a výzkumů o dárcovství pohlavních buněk. Empirická část je rozdělena na dvě části. V první fázi výzkumu jsem realizovala dotazníkové šetření pomocí MBTI. Zúčastnilo se celkem 60 dárců. Druhá a hlavní část se týkala motivace k dárcovství a zjištění pohledu samotných dárců na darov.
The motivation of gamete donation (Really altruism?) This study deals with gamete donors within the frame of IVF (in-vitro-fertilization) programs. The main object was to discover mainly their motivation to gamete donation. Besides this goal was to retrieval of personality traits of donors by Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) and find if they differ with these characteristics from volunteers who can be contributed like representatives of altruistic personalities. Impulse but also a kind of source to this work was mainly my own experience with gamete donors. The theoretical part of this study is addicted to area of infertility, artificial insemination and in particular of donation. Additional base was the mapping out of various perspectives and researches about gamete donation. Empirical part was divided in two parts. In the first phase of research was realized questionnaire exploration with MBTI. In whole 60 donors participated in this part. Second and the main part dealt with motiva.
Vedoucí práce: Miroslava Štěpánková.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: altruismus; asistovaná reprodukce; dárcovství; motivace; altruism; assisted reproduction; generosity; motivation (psychology); diplomové práce