Motivace k dárcovství pohlavních buněk skutečně altruismus? - Veselá, Kateřina, 1981- (2006)
Motivace k dárcovství pohlavních buněk (Skutečně altruismus?) Tato práce se zabývá problematikou dárců pohlavních buněk v rámci programů IVF (umělé oplodnění). Hlavním záměrem bylo zjištění především jejich motivace k darování pohlavních buněk. Mimo to bylo cílem nalezení osobnostních charakteristik dárců dle Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) a zjištění, zda se těmito vlastnostmi odlišují od dobrovolníků, jakožto zástupců tzv. altruistických osobností. Podnětem ale i určitým podkladem pro práci byly především moje vlastní zkušenosti s dárci pohlavních buněk. V teoretické části práce jsem se věnovala oblasti neplodnosti, umělého oplodnění a zejména dárcovství. Dalším východiskem bylo zmapování různých pohledů a výzkumů o dárcovství pohlavních buněk. Empirická část je rozdělena na dvě části. V první fázi výzkumu jsem realizovala dotazníkové šetření pomocí MBTI. Zúčastnilo se celkem 60 dárců. Druhá a hlavní část se týkala motivace k dárcovství a zjištění pohledu samotných dárců na darov.