Zkušenost psychoterapeutického vztahu u pacientů v dobrovolné ústavní protialkoholní léčbě - Unger, David; Čermák, Ivo, 1956-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2006)
Práce je zaměřena na zkušenosti mužů - pacientů, kteří prošli dobrovolnou protialkoholní ústavní léčbou, s jejich vztahem s terapeuty. Teoretická část má podobu přehledové studie, která se zabývá výzkumem psychoterapeutického vztahu, výzkumem léčby závislostí a výzkumem psychoterapeutického vztahu u léčby závislostí. Ve výzkumné části z narativního materiálu 5 probandů (rozhovorů a doplňující techniky "čáry léčby") fenomenologickou analýzou získána struktura témat. Významným tématem je pozitivně oceňovaný lidský přístup založený na akceptaci a dodávání naděje. Přísnost a důslednost ze strany teraperuta je respondenty rovněž ceněna. V diskusi jsou uvedeny další možnosti pro navazující výzkum tohoto tématu.
Narratives from 5 men - patients of residential treatment of alcohol dependence were obtained by narrative interview and "the treatment-life technique" and analysed phenomenologically. Important from the structure of themes is human approach, but with strictness, leading to self-consistency and responsibility. Next possible ways of psychological research in this theme are discussed.
Vedoucí práce: Ivo Čermák.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: alkoholici; interpersonální vztahy; psychoterapeuti; psychoterapie; alcoholics; interpersonal relations; psychotherapists; psychotherapy; diplomové práce