Zkušenost psychoterapeutického vztahu u pacientů v dobrovolné ústavní protialkoholní léčbě - Unger, David (2006)
Práce je zaměřena na zkušenosti mužů - pacientů, kteří prošli dobrovolnou protialkoholní ústavní léčbou, s jejich vztahem s terapeuty. Teoretická část má podobu přehledové studie, která se zabývá výzkumem psychoterapeutického vztahu, výzkumem léčby závislostí a výzkumem psychoterapeutického vztahu u léčby závislostí. Ve výzkumné části z narativního materiálu 5 probandů (rozhovorů a doplňující techniky "čáry léčby") fenomenologickou analýzou získána struktura témat. Významným tématem je pozitivně oceňovaný lidský přístup založený na akceptaci a dodávání naděje. Přísnost a důslednost ze strany teraperuta je respondenty rovněž ceněna. V diskusi jsou uvedeny další možnosti pro navazující výzkum tohoto tématu.