Psychologické aspekty prožívání porodu rodičkou za přítomnosti doprovázející osoby - Švancarová, Martina (2006)
Diplomová práce se zabývá psychologickými aspekty prožívání porodu rodičkou za přítomnosti doprovázející osoby, a jejím záměrem bylo jednak nastínit důvody, které vedou maminky k tomu, aby si ke svému porodu blízkou osobu vzaly, a jednak zjistit, v čem a jak jim byla tato osoba nejvíce nápomocná. Prezentovaná práce si nekladla za cíl podat jednoznačná tvrzení o nejlepší možné formě pomoci, nýbrž nabídnout maximum možných úhlů pohledu této problematiky z hlediska oslovených maminek. Domnívám se, že může sloužit jednak jako zdroj informací pro budoucí maminky proč je možné vzít si k porodu osobu emočně blízkou a co od její přítomnosti mohou očekávat, a jednak jako zdroj informací, které lze následnými výzkumy dále rozšiřovat a zvyšovat tak jejich výpovědní hodnotu. Vzhledem k absenci solidního výzkumného šetření zaměřeného na sledování psychiky ženy během porodu, se teoretická část práce zabývá převážně identifikací základních pojmů vztahujících se k porodu a doprovázející osobě, vč.