Cesta k příběhu svého stáří - Mlynářová, Pavla, 1978- (2007)
Našim znalostem o stáří značně přispívají empirická měření procesu stárnutí. Ale hledisko vlastní zkušenosti stárnout a být starý je často z těchto studií vynecháváno. Přitom osobní výpovědi a životní historie poskytují bohatství životních zkušeností a mohou značně přispívat našemu porozumění jak staří lidé vnímají svůj vlastní život a své stárnutí a stáří. (Birren, 1996 in Dorfman et al., 2004) Vyprávění a vzpomínky mohou pomoci porozumět sobě samému, dosáhnout pocitu integrity, která je důležitá pro vývoj ve stáří. Prostřednictvím vzpomínek a vyprávění starých lidí můžeme alespoň částečně pochopit jedinečnou zkušenost stárnout a být starý. Cílem této práce bude získat určitý vhled, porozumění životním zkušenostem seniorů, jejich procesu vývoje pohledu na stáří, stárnutí a staré lidi obecně, ale i na stáří vlastní. Tedy pochopení procesu utváření postojů ke stáří a stárnutí, a vůči sobě samému v období stáří.