Vyhledávání odborné pomoci - Hájková, Martina; Širůčková, Michaela; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2007)
Tématem kvantitativního výzkumu bylo vyhledávání odborné pomoci u skupiny adolescentů. U 198 žáků, ve věku 13 až 16 let, jsem sledovala vliv faktorů ovlivňujících proces vyhledání odborné pomoci: vliv genderu, potřeby odborné pomoci, vyhledání sociální opory, copingového stylu a bariér zasahujících do celého procesu. Jedním z významných výsledků je, že vyhledávání odborné pomoci u dívek je konzistentněji než chlapci. Ochotnější k vyhledání odborné pomoci jsou chlapci, kteří uvádějí, že s některým ze svých problémů potřebují pomoc. Potřeba odborné pomoci zmenšuje ochotu vyhledat odbornou pomoc, zvláště u dívek. Vyhledání opory a vyhledání odborné pomoci je v silném protikladu u chlapců. Aktivní copingové strategie obecně nesouvisí s větší ochotou vyhledat odbornou pomoc. Existence bariér působí negativněji na dívky. Pochopení specifik procesu vyhledání odborné pomoci v období adolescence může být důležité pro všechny odborníky, kteří s touto věkovou skupinou pracují.
The professional help-seeking in the period of adolescence was the theme of this quantitative research. In group of 198 pupils (in age 13 \x{2013} 16 years) were studied effects of process of professional help-seeking: gender, necessary of professional help, social support - seeking, coping strategies and help-seeking barriers. One of the important results, professional help-seeking in group of girls is more consistant. The willingness in professional help seeking is more significant in group of boys, which indicate the necessary of professional help with any of their problem. The nessesary of professional help decline the willingness in professional help seeking, especially with the girls. The social support - seeking and professional help-seeking is in strong contrast in group of boys. Active coping strategies doesnt corespond with stronger willingness in professional help seeking. The existence of barriers have a negative effect mainly on girls.
Vedoucí práce: Michaela Širůčková.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: sociální opora; stres (psychologie); zvládání stresu; social support; stress management; stress (psychology); diplomové práce