Specifika formální a obsahové analýzy scénotestu u osob s diagnostikovaným asthma bronchiale - Mrvová, Kamila (2006)
Abstrakt Tato diplomová práce se zabývá Specifiky formální a obsahové analýzy Scénotestu u osob s diagnostikovaným asthma bronchiale. Práce je rozdělena do dvou částí. Praktická i teoretická část má pět kapitol. Cílem teoretické části bylo stručně popsat bronchiální astma z medicínského pohledu a zmapovat psychosociální podklad vývoje tohoto onemocnění. První kapitola je historickým exkurzem, který se zaměřuje na proměny pojetí astmatu od historie až po dnešek. V druhé kapitole se zabýváme definicí a předmětem astmatu. Třetí kapitola předkládá astma jako medicínský problém a je věnována diagnóze, diferenciální diagnóze, základním formám astmatu a zařazení v MKN 10. Dále zmiňujeme výskyt astmatu v populaci a výskyt v závislosti na věku. Poslední tři oddíly třetí kapitoly se věnují etiologii a patogenezi, režimovým opatřením a omezením spojeným s prevencí vzniku astmatického záchvatu a léčbě. Čtvrtá kapitola popisuje psychosociální vliv na astma a zahrnuje psychosomatické teorie, oso