Projektivní technika Kresba začarovaného zvířete v kresbě dětí s poruchami chování - Lukáčová, Veronika (2006)
Tato práce je explorativním výzkumem, zabývajícím se projektivní psychodiagnostikou, která využívá vyprávění fiktivního příběhu dítětem. Snažím se ověřit využitelnost techniky Kresba začarovaného zvířete (Handler) v diagnostice dětí s poruchami chování, a to pokusem o identifikaci rozdílů mezi příběhy vytvořenými dětmi s poruchami chování a bez nich. Vzorek tvořilo 24 dětí, kterým byly diagnostikovány poruchy chování (věkový průměr: 14,79 roku; 16 chlapců, 8 dívek). Kontrolní skupinu tvořilo 17 žáků běžné ZŠ (věkový průměr 13,65 roku; 4 chlapci, 13 dívek). Oběma těmto skupinám byla administrována metoda Kresba začarovaného zvířete, při které si dítě nejdřív vymýšlí a kreslí zvíře ze své fantazie, poté o něm příběh. Následně byl analyzován obsah příběhů (téma, hlavní postava, prostředí příběhu, vedlejší postavy, klíčová událost a konec příběhu), a zjišťována délka textu. Bylo předpokládáno, že určité znaky v příbězích dětí s poruchami chování budou shodné s těmi, které se objeví v příbě