Česká literatura pro děti a mládež : reflexe vybraných východisek a stavu - Reissner, Martin, 1969- (2006)
Autor rigorózní práce zkoumá vybrané oblasti české literatury pro děti a mládež jak optikou literárně-kritických reflexí současného stavu, tak v perspektivě literárně historické. Věnuje se problematice pohádky, příběhové prózy s dětským hrdinou, uměleckonaučné literatuře a postavení ilustrací v české dětské knize. Výsledný pohled je doplněn kapitolami věnovaných osobnostem spjatým s národním písemnictvím pro mládež - Adolfu Hoffmeisterovi, Eduardu Petiškovi, Martině Drijerové a Martině Skale.