Optické iluze v díle Salvadora Dalího a M.C. Eschera - Ratolístková, Eva (2006)
Práce je věnována problematice optických klamů a iluzí ve výtvarném umění, se zvláštním zaměřením na tvorbu Salvadora Dalího a M. C. Eschera. Svými optickými pokusy dokázali Dalí a Escher podnítit schopnost diváka pohlédnout za hranice všedního světa. Aby přiměl smysly k novému vnímání světa, obohatil Dalí svou uměleckou techniku o anamorfickou perspektivu a dvojitou i mnohoznačnou figuraci. Dalí rovněž popsal paranoicko-kritickou metodu, aktivní formu interpretace obrazů, objektů nebo událostí v souvislosti s osobní a iracionální posedlostí. Z matematických zákonů vycházející grafická díla M.C. Eschera, jež zobrazují nemožné konstrukce, zkoumání nekonečna a mozaikové struktury, usilují o vytvoření maximální \x{201e}optické nejistoty\x{201c}. Oba umělci se zabývali prozkoumáváním \x{201e}skryté reality\x{201c}, naznačující analogie s nepoznatelností podvědomí. Tato studie se snaží postihnout základní principy vnímání optických fenoménů.