Studium antiradikálové aktivity fenolových kyselin a jejich vlivu na redoxní stav železa a mědi - Chvátalová, Kateřina, 1979- (2007)
Disertační práce se zabývá kinetickým stanovením antiradikálové aktivity antioxidantů, zejména fenolových kyselin, a jejich vlivem na redoxní stav iontů přechodných kovů, železa a mědi. Antiradikálová aktivita byly hodnocena na základě výpočtu rychlostních konstant reakce antioxidantů se stabilními radikály, použili jsme měření s nadbytkem radikálu i s nadbytkem antioxidantu. Narozdíl od dosud používaných metod, založených např. na výpočtu koncentrace antioxidantu, která zháší 50 % částic radikálu, je velkou výhodou, že hodnota rychlostní konstanty lépe vypovídá o tom, jakou rychlostí reagují radikál s antioxidantem. Stanovení jsme prováděli s radikály DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl), ABTS (diamonná sůl kyseliny 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazolin-6-sulfonové)) a DMPD (4-amino-N,N-dimethylanilin dihydrochlorid). Pro každý antioxidant jsme nejprve stanovili řád a rychlostní konstantu reakce s radikály. U některých fenolových kyselin za nadbytku radikálu se reakce místo očekávaného 2.