Causa Karla Wernera před Národním soudem - Rödling, Jan (2007)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit causu předního protektorátního novináře Karla Wernera souzeného ve dnech 8.-22. dubna 1947 Národním soudem za svou činnost šéfredaktora Poledního listu a Večerního Českého slova v období existence Protektorátu Čechy a Morava. K. Werner již před válkou vystupoval jako fašista a antisemita, od roku 1941 patřil mezi sedm vedoucích aktivistických šéfredaktorů. Byl přesvědčeným aktivistou, vyznával nacistickou ideologii a veřejně ji propagoval. Ze své spolupráce s okupanty neměl hmotné výhody, naopak je odmítal. Silně sympatizoval mládežnickými organizacemi, které se zasazovaly o převýchovu mládeže v nacistickém duchu. Národní soud odsoudil K. Wernera k hrdelnímu trestu pro podíl na smrti Františky Plamínkové, na kterou zaútočil v Poledním listě. Dále byl uznán vinným z propagace nacistického a fašistického hnutí prostřednictvím tisku, rozhlasu a na veřejných přednáškách. K. Werner se podílel na založení České ligy proti bolševismu, organizaci fašist.