Velká mostecká stávka optikou dobových deníků - Králová, Kateřina (2007)
Cílem této práce je odhalit mediální obraz Velké mostecké stávky na stránkách Rudého práva a Lidových novin. Zachycení nejdůležitějších momentů a témat Velké mostecké stávky v obou denících a jejich následná komparace pomocí historicko srovnávací metody vede k odhalení mediálního obrazu Velké mostecké stávky v obou zkoumaných denících. Lidové noviny jsem vybrala do analýzy kvůli jejich pověsti nezávislého, demokratického listu. Rudé právo bylo do analýzy vybráno, protože bylo tiskovým orgánem KSČ, která se postavila do čela stávkového hnutí spolu s DNSAP. Okrajově se práce dotýká průběhu světové ekonomické krize v Československé republice, socioekonomické problematiky v mosteckém regionu a charakteristiky zkoumaných deníků. Tyto kapitoly pomohou zasadit Velkou mosteckou stávku do historického a socio-politického kontextu.