Videohry jako masová zábava pro 21. století - Horčík, Jan, 1984- (2006)
Cílem této práce je popsat počítačové hry jakožto jedno z nejprogresivnějších médií současné digitální vizuální kultury. Krátce je popsána historie počítačových her sahající až k 70. letům 20. století, stručně popsán vývoj a hlavní historické milníky. Dále je popsán současný stav herního průmyslu. Hlavní těžiště práce spočívá popsání gramaticky počítačových her, toho čím působí na hráče, z jakých prvků se skládají, jaké používají výrazové prostředky a formáty. Součástí práce jsou i tři případové studie. V závěru je naznačen možný budoucí vývoj.