Anatomie morální paniky v médiích (kauza proces s Miladou Horákovou a spol.) - Audyová, Alice; Volek, Jaromír, 1962-; Masarykova univerzita. Katedra mediálních studií a žurnalistiky (2006)
Tato bakalářská práce se zabývá rekonstrukcí mediálního obrazu procesu s M. Horákovou a spol. Konstrukční postupy jsou sledovány optikou dvou dobových deníků: Rudého práva a Svobodného slova, z nichž byly vybrány relevantní články a fotografie vztahující se k procesu. V kvantitativní části výzkumu jsme tato mediální sdělení podrobili kategorizaci a kvantifikaci dat. Zjišťovali jsme, zda editoriální strategie obou deníků vedly ke vzniku morální paniky. Pomocí obsahové analýzy jsme zkoumali výskyt konkrétních zpravodajských hodnot a mechanismů, které se podílely na legitimizaci procesu mocenskými strukturami. V této části jsme využili i kvalitativní postupy \x{2013} na konkrétních ukázkách obou periodik jsme popsali typické způsoby referování o procesu. Dále jsme analyzovali výslednou podobu mediálního obrazu Milady Horákové a hledali odlišnosti v postupech Rudého práva a Svobodného slova.
Anatomy of Moral Panic in Media (M. Horáková et al. Case) This thesis is focused on the image of the M. Horáková et al. case in the media. Construction procedures are analyzed from the point of view of two contemporary journals: Rudé právo and Svobodné slovo, from which relevant articles and photographs related to the case were selected. These mediated statements were the subject of a measurement method in the quantitative part of the thesis and of content analysis in the qualitative part. The aim of this thesis is not to describe the case, as it happened in reality, but as described by both journals. Also the thesis analyzes report values and communication strategies that enabled the creation of moral panic and describes legitimization tools necessary for the justification of the political case. Another point of the study aims to find the resulting media image of Milada Horáková and to describe, how it was created by the journals Rudé právo and Svobodné slovo.
Vedoucí práce: Jaromír Volek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: Horáková, Milada, -- 1901-1950; komunistická propaganda; mediální obraz; politické soudní procesy; tisk; communist propaganda; media coverage; political trials; press; bakalářské práce