Prolínání přírodních a biblických motivů v díle Bohuslava Reynka - Vítková, Romana (2006)
Bohuslav Reynek byl český básník, grafik a překladatel (orientoval se především na jazykovou oblast francouzskou a německou). Celé jeho dílo je ovlivněno křesťanskou spiritualitou. V Reynkově básnické tvorbě se jeho pevné zakotvení v křesťanské víře propojuje s láskou k rodnému kraji, k vysočinské přírodě, k venkovskému prostředí. Jelikož jsou tyto hodnoty, které v životě ctil, určující pro vývoj celé jeho tvorby, zabýváme se jimi v této práci. Sledujeme, jak se motivy přírody prolínají s motivy biblickými ve sbírkách desátých a dvacátých let, jak se v jednotlivých sbírkách postupem času proměňují a co pro tuto poezii znamenají. Touto problematikou se zabýváme ve sbírkách Žízně, Smutek země, Rybí šupiny, Had na sněhu a Rty a zuby. Zmíníme také důležitá fakta básníkova života. Určíme hlavní témata sbírek a na ukázkách básní budeme demonstrovat, jak se básníkova inspirace a volba tématu odráží na sledovaných biblických a přírodních motivech. Povšimneme si též rytmu a veršové struktury bá