Aleksis Kivi - Sedm bratří srovnání překladu Vladimíra Skaličky a překladu Antonie Svobodové - Hortová, Zuzana (2006)
Na několika příkladech chci ukázat, jak odlisně můze být interpretováno pro čtenáře jedno dílo dvěma překladateli. V druhé a třetí kapitole představuji autora díla Aleksise Kiviho a oba autory překladů Antonii Svobodovou a Vladimíra Skaličku. Následuje krátké představení nominálních konstrukcí - z čeho jsou tvořeny, kdy se používají a jaké druhy těchto konstrukcí ve finštině existují. Poté uvedu srovnání obou překladů především z pohledu různých variant překládání jednotlivých nominálních konstrukcí oběma překladateli. Dále zmíňuji přísloví, různé překlady jednotlivých slov, vynechané pasáže a způsob interpretace vlastních jmen oběma překladateli.