Nová média a hybridizace postmoderního filmu - Kolašínová, Hana (2007)
Bakalářská práce s názvem "Nová média a hybridizace postmoderního filmu" si klade za cíl zodpovědět otázku, jakým způsobem se nová média podílí na hybridním charakteru postmoderní kinematografie. Práce je rozdělena na teoretickou část a analýzu tří vybraných snímků. První část se zabývá vymezením obecných charakteristik postmoderní kultury, stručně shrnuje základní vývojová stádia kinematografie a věnuje se také technologiím, které se významným způsobem podílí na podobě filmové produkce. Samostatná kapitola je věnována rozboru základních charakteristik postmoderního filmu. Primární důraz je přitom kladen na hybridní charakter digitální kinematografie, kombinující prvky hraného filmu a počítačové animace, a jeho vliv na filmovou narativitu a identitu filmu jako takového. Cílem praktické části je potom demonstrovat zjištěné poznatky na příkladech filmů Lola běží o život, Kill Bill a Matrix. Všechny tyto snímky jsou v rámci postmoderní filmové tvorby určitým způsobem signifikantní a mo.