Pronájem a nájem podniku - Zemková, Zuzana (2006)
Smlouva o nájmu podniku je upravena zákonem až v roce 2000, kdy byl novelizován zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník vydaný pod číslem 370/2000 Sb., účinný od 1. 1. 2001, který vkládá nově ustanovení § 488b až 488i věnovaná tomuto novému smluvnímu typu. Nájem podniku byl užíván v praxi i před touto novelou, nebyl však výslovně upraven zákonem a proto vznikala řada problémů a komplikací, které měla novela obchodního zákoníku vyřešit a odstranit.