Etika v práci s klienty zbavenými svéprávnosti - Bártová, Sylva (2007)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku opatrovnictví z pohledu sociálního pracovníka pověřeného opatrovnictvím nesvéprávných osob. Výkon opatrovnictví je náročná práce, která si plně zasluhuje pomoc a podporu veřejnosti. Na základě empirického výzkumu, který je součástí práce, jsem poznala, že sociální pracovníci mají k dispozici málo prostředků, které by jim napomáhaly vykonávat opatrovnictví co nejlépe. Chybí právní normy, které by se touto problematikou konkrétně zabývaly, Většina obcí nedisponuje žádnou metodikou nebo základními pravidly pro tuto práci a vzdělávání pracovníků v tomto oboru je minimální. Snahou práce je proto upozornit na tyto nedostatky a zvýšit zájem o tuto problematiku.