Sociální začleňování bezdomovců v České republice. - Květoňová, Martina; Rákoczyová, Miroslava, 1975-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2007)
Cílem práce je zkoumání procesu sociálního začleňování bezdomovců v České republice, a to v oblasti bydlení, práce, zdraví a ochrany před chudobou. Součástí výzkumného procesu je také identifikovat limity procesu začlenění bezdomovců. V první části diplomové práce je vymezen teoretický rámec. Zahrnuje koncepty sociální exkluze a inkluze a fenomén bezdomovectví ve vztahu k procesu sociálního začleňování. Metodologická část práce je věnována výzkumnému projektu. K realizaci výzkumu byla vybrána kvalitativní strategie. Zdroji dat jsou dokumenty týkající se procesu sociálního začleňování bezdomovců v České republice a polostandardizované rozhovory s odborníky, kteří pracují v organizacích poskytujících služby bezdomovcům. Předmětem šetření empirického výzkumu jsou opatření směřující k začleňování bezdomovců ve vybraných oblastech, jejich limity a návrhy na zlepšení procesu inkluze bezdomovců. Jedna dílčí výzkumná otázka je zaměřena na spolupráci organizací poskytující služby bezdomovcům. Z.
This thesis focuses on the process of social inclusion of homeless people in the Czech Republic in the area of housing, work, health and protection from poverty. The part of research process is identification of limits of inclusion process. The first part of thesis contains theoretical background. The concepts of social exclusion and inclusion and phenomena of homelessness in relation to process of social inclusion are described. Methodological part of the thesis considers research project. For the purpose of the thesis the qualitative research strategy is selected. Resources of data are documents relating to process of social inclusion of homeless people in the Czech Republic and semi-standardized interview with the experts working in organizations providing services to homeless people. The objects of empirical research are measures of social inclusion of homeless people in chosen dimensions, their limits and suggestions of improvement of social inclusion of homeless. One of the parti.
Vedoucí práce: Miroslava Rákoczyová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: bezdomovci; bezdomovectví; chudoba; sociální inkluze; sociální vyloučení; homelessness; homeless persons; poverty; social exclusion; social inclusion; diplomové práce