Sociální začleňování bezdomovců v České republice. - Květoňová, Martina (2007)
Cílem práce je zkoumání procesu sociálního začleňování bezdomovců v České republice, a to v oblasti bydlení, práce, zdraví a ochrany před chudobou. Součástí výzkumného procesu je také identifikovat limity procesu začlenění bezdomovců. V první části diplomové práce je vymezen teoretický rámec. Zahrnuje koncepty sociální exkluze a inkluze a fenomén bezdomovectví ve vztahu k procesu sociálního začleňování. Metodologická část práce je věnována výzkumnému projektu. K realizaci výzkumu byla vybrána kvalitativní strategie. Zdroji dat jsou dokumenty týkající se procesu sociálního začleňování bezdomovců v České republice a polostandardizované rozhovory s odborníky, kteří pracují v organizacích poskytujících služby bezdomovcům. Předmětem šetření empirického výzkumu jsou opatření směřující k začleňování bezdomovců ve vybraných oblastech, jejich limity a návrhy na zlepšení procesu inkluze bezdomovců. Jedna dílčí výzkumná otázka je zaměřena na spolupráci organizací poskytující služby bezdomovcům. Z.