O procesu legalizace marihuany v kontextu české politiky - Buršíková, Daniela; Kulhavý, Václav; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2007)
Anotace Tato diplomová práce se zabývá problematikou legalizace tzv. měkkých drog. Cílem práce je zjistit, co brání legalizaci marihuany v České republice. Pro zodpovězení položené výzkumné otázky jsem zvolila strategii kombinování výzkumných taktik, metoda tzv. triangulace. Podstatou práce je analýza poslaneckých rozprav a důvodových zpráv k návrhům zákonů. Součástí práce jsou též rozhovory s některými významnými aktéry drogové politiky. V teoretické části se zabývám především legislativními a trestně-právními hledisky uvedené problematiky. V rámci metodologie objasňuji základní postupy použité pro zodpovězení výzkumné otázky. Na základě analýzy v empirické části jsem dospěla k závěrům, že nejvýznamnější překážkou možnosti uzákonění tzv. "měkkých drog" v České republice jsou mezinárodní aspekty. Z trestně-právního hlediska je pak považováno za potřebné legislativně rozdělit drogy podle zdravotní a společenské nebezpečnosti na "měkké" a "tvrdé". Vzhledem k tomu, že užívání marihuany .
Annotation This thesis concerns a \x{201c}soft\x{201d} drugs legalization problem. The objective of this thesis is to find what prevents marihuana from legalization in the Czech Republic. To find an answer I have chosen a strategy that combines research tactics \x{2013} so-called triangulation. The principle of this method is an analysis of congressmen discourses and reports on law proposals. This thesis also comprises interviews with some important drug policy participants. In the theoretical part, I deal with legislative and criminal aspects in particular. In the methodology part, I clarify fundamental procedures applied for accomplishing my research goals. As for the empirical part, my analysis has brought me to the conclusion that the most significant difficulty of possibility to legalize so-called \x{201c}soft\x{201d} drugs in the Czech Republic is international aspects. In terms of criminal aspects, the most important is to legislatively classify drugs into \x{201c}soft\x{201d} and \x{201c}hard\x{201d} according to their health and social r.
Vedoucí práce: Václav Kulhavý.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: drogy; legalizace drog; marihuana; protidrogová politika; drug and narcotic control; drug legalization; drugs of abuse; marijuana; Česko; Czechia; diplomové práce