O procesu legalizace marihuany v kontextu české politiky - Buršíková, Daniela (2007)
Anotace Tato diplomová práce se zabývá problematikou legalizace tzv. měkkých drog. Cílem práce je zjistit, co brání legalizaci marihuany v České republice. Pro zodpovězení položené výzkumné otázky jsem zvolila strategii kombinování výzkumných taktik, metoda tzv. triangulace. Podstatou práce je analýza poslaneckých rozprav a důvodových zpráv k návrhům zákonů. Součástí práce jsou též rozhovory s některými významnými aktéry drogové politiky. V teoretické části se zabývám především legislativními a trestně-právními hledisky uvedené problematiky. V rámci metodologie objasňuji základní postupy použité pro zodpovězení výzkumné otázky. Na základě analýzy v empirické části jsem dospěla k závěrům, že nejvýznamnější překážkou možnosti uzákonění tzv. "měkkých drog" v České republice jsou mezinárodní aspekty. Z trestně-právního hlediska je pak považováno za potřebné legislativně rozdělit drogy podle zdravotní a společenské nebezpečnosti na "měkké" a "tvrdé". Vzhledem k tomu, že užívání marihuany .