Kapacity programu k ochraně dětí před šikanou na základních školách případová studie - Zálešáková, Markéta (2006)
Školní šikanou je podle výzkumů v České republice ohroženo přes 40% žáků. Avšak většina škol není připravena tento problém řešit. Důvodem může být mj. nedostačující vysokoškolské vzdělání učitelů v oblasti šikany, nízká informovanost veřejnosti a rodičů žáků o tomto problému, nedostatečné zdroje, které mají školy k dispozici či např. nepostačující legislativní pravomoci školy. Tato diplomová práce se zabývá programem na ochranu žáků před šikanou na záměrně vybrané škole. Cílem této práce je zjistit, jaké jsou kapacity programů dosáhnout cíle, které stanovuje ředitelství školy s pomocí školního pedagogického pracoviště. Výzkumnými metodami této případové studie jsou rozhovor a studium dokumentů.