Přínos rekvalifikací pro nezaměstnané ženy v okrese Kutná Hora - Hráčková, Marie (2007)
APZ je důležitým prvkem v boji proti nezaměstnanosti.Také dává šanci znevýhodněným skupinám , kam patří i ženy, uspět na pracovním trhu.Cílem práce bylo zhodnotit přínos rekvalifikačních kurzů pro nezaměstnané ženy na lokálním pracovním trhu v okrese Kutná Hora.V této souvislosti byla zkoumána situace na lokálním trhu práce, spolu s postupem ÚP, jako implementátorem jednotlivých nástrojů APZ. Dále také cílenost na jednotlivé skupiny žen a kvalita provozovaných kurzů. V neposlední řadě i hrubé a sekundární efekty rekvalifikačních kurzů.Výzkum provedený pomocí analýzy primárních a sekundárních dat, rozhovoru s ÚP a dotazníkem pro absolventky rekvalifikací ukazuje význam rekvalifikací nejen ve smyslu získání zaměstnání ale především jako nástroj pro zvyšování lidského kapitálu a zaměstnatelnosti.Právě proto je třeba neopomíjet a cílit tento důležitý nástroj aktivní politiky zaměstnanosti na rizikové skupiny.