Jazyk a styl textů o dějinách umění - Pařízková, Zuzana, 1983- (2006)
V diplomové práci se pojednává o specifikách odborných textů dějin umění v návaznosti na rozsáhlou oblast poznávání odborného stylu v české jazykovědě 20. století; té je věnována teoretická část práce. V ní jsou sumarizovány poznatky o zvláštnostech, jimiž se texty odborného stylu vyznačují v jednotlivých jazykových plánech. Pozornost je zaměřena zejména na oblast, která je pro odborné projevy nejpříznačnější, na oblast terminologie. Shrnuty jsou i poznatky o zvláštnostech odborných projevů humanitních věd a o některých specifických rysech esejistického stylu, neboť texty některých humanitních věd jsou esejistickým projevům často blízké. Oblast jazyka a stylu textů o dějinách umění je oblastí teoreticky neprobádanou, proto je další část práce zaměřena na charakteristiku jednoho reprezentativního textu tohoto oboru. Jsou nastíněny specifické rysy, kterými se analyzovaný text vyznačuje. Bylo prokázáno, že jde o text odborného stylu. Některé vlastnosti textu mají prokazatelnou souvislost