Alternace znělosti v češtině - Štefaňo, Barbora (2006)
Tato diplomová práce se věnuje stěžejním otázkám funkční fonologie; fonologickým opozicím, otázce neutralizace a archifonémů. Především se však tato diplomová práce zabývá znělostí konsonantických hláskových skupin, které sestávají ze dvou hlásek. Sleduje, jak u těchto konsonantických hláskových skupin probíhá asimilace znělosti, u kterých hlásek k asimilaci znělosti dochází a které se na asimilaci nepodílejí. Má také za cíl identifikovat jednotlivé archifonémy v rámci spisovného českého jazyka a zařadit je do českého fonologického systému.