Modelování odtoku z tajícího sněhu v povodí horního Hronu - Hrušková, Kateřina, 1974- (2007)
Předmětem předkládané práce je modelování odtoku z tající sněhové pokrývky v povodí horního Hronu po vodoměrný profil Banská Bystrica. Samotné povodí o rozloze 1766 km2 bylo rozděleno na tři dílčí povodí, jejichž uzávěrové profily (Brezno, Hronec, Banská Bystrica) patří do sítě operativních stanic Hydrologické informační a předpovědní služby Slovenské republiky. Pro samotné modelování byl vybrán srážko-odtokový model HBV. Cílem práce je aplikace a ověření chování vybraného srážko-odtokového modelu tak, aby vhodně reprezentoval reálný systém (povodí) z hlediska modelování a následné predikce zvoleného jevu, tj. jarního odtoku ze sněhu. Jako modelovací období bylo zvoleno období od 1. listopadu 1990 do 31. října 2002. Řady vstupních údajů teploty vzduchu a atmosférických srážek pro hydrologické roky 1991\x{2013}2001 byly sestrojeny v prostředí GIS. Pro hydrologický rok 2002 byly zkonstruovány syntetické řady vstupních údajů, které byly odvozeny metodami jednoduché a vícenásobné lineární regres.