Etika zpravodajské fotografie - Soldátová, Lucia (2007)
Etika zpravodajské fotografie Diplomová práce se zabývá etikou novinářské, konkrétněji zpravodajské fotografie. Skládá se z teoretické, metodologické a empirické části. Teoretická část poukazuje na absenci hlubší diskuse na dané téma a zdůvodňuje jeho naléhavost. Ukotvuje problematiku v akademickém diskurzu, konkretizuje etické aspekty týkající se zpravodajské fotografie a kriticky reflektuje stávající etické normy českých tištěných médií. V metodologické části pak autorka na základě teoretických poznatků a již existujících etických kodexů (vztahujících se k žurnalistické praxi obecně) vytváří specifický etický kodex určený k regulaci pořizování a používání zpravodajských fotografií v tištěných médiích. Dále zde stanovuje výzkumný vzorek (obrazové zpravodajství války v Iráku a vládní krize 2005 v MF Dnes, Blesku, Týdnu a Reflexu) a konkretizuje metodu kritické reflexe daného vzorku. V empirické části pak autorka výzkumný vzorek konfrontuje s vytvořeným kodexem, čímž testuje jeho a.