Americký sen optikou postmoderny (sémiotickonaratologická analýza filmu Forrest Gump) - Doležalová, Kateřina (2007)
Diplomová práce metodou sémioticko-naratologické analýzy zkoumá film Forrest Gump. V teoretické části vymezuje základní teoreticko metodologický referenční rámec práce, který zahrnuje především vymezení paradigmatu postmoderny, psychiatrický diskurz a metodu sémioticko-naratologické analýzy. V části praktické potvrzuje základní hypotézu, že se ve filmové adaptaci uplatnilo a uchovalo paradigma postmoderny a rovněž zde byly aplikovány postupy, prostředky a strategie charakteristické pro masovou komunikaci. Základní zjištění hypotézu potvrzují v rovině komunikačních strategií (použité strategie typické pro postmoderní umělecká díla \x{2013} aluze, hra, ironie, virtuální realita, manipulace, snaha zaujmout většinového diváka a pluralita výrazových postupů), hodnotových orientací (kritika centrismů \x{2013} univerzalismu, senzocentrismu a falocentrismu, změna postoje k minoritám), výrazových postupů a prostředků (v oblasti masové komunikace a hlavně v televizní tvorbě použití prvků dokumentár.