Vybrané aspekty novinářské profese ve Francii - Březina, Jaroslav (2006)
Práce, přehledová studie, přibližuje mediální systém ve Francii. Přináší stručný historicko-politický kontext vývoje francouzského žurnalismu a popis současné mediální krajiny. Pojednává o možnostech vzdělávání, tedy profesního zdokonalo-vání francouzských novinářů, o nejvýznamnějších profesních sdruženích a o etických principech (a jejich východiscích) žurnalistické profese ve Francii. Jedna část studie je věnová-na i organizační struktuře a dennímu časovému harmonogramu re-dakce francouzského tištěného média. V závěru práce jsou na-stíněny typické žánry a největší specifika francouzského žur-nalismu. Mediální scéna ve Francii je zde vykreslena jako komplex-ní systém, přičemž pozornost je věnována zejména jejím význam-ným aspektům a charakteristickým rysům. Z nich lze uvést: pro-pracovaný systém vzdělávání novinářů, poměrně detailní vymeze-ní etických pravidel, dominance regionálního tisku v deníkové produkci, tendence k literárnějšímu zpracování žurnalistických příspěvků a jejich na.