Nízkoprahový klub Pavlač rozhlasový dokument - Beranová, Radka, 1982-; Hanák, Jan, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra mediálních studií a žurnalistiky (2007)
Diplomová práce Nízkoprahový klub Pavlač se věnuje praktické reflexi vzniku rozhlasového dokumentárního díla. Dokument jsem natáčela po dobu tří měsíců (září- listopad) roku 2006 v Brně. Dílo přibližuje posluchačům projekt Občanského sdružení Ratolest Brno, zaměřený na zlepšení kvality života dětí a mládeže, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci. Textová část je rozdělena do čtyř hlavních částí. První část se zabývá romským etnikem \x{2013} jeho vývojem, rozdělením, romskou rodinou atd. V druhé části popisuji nízkoprahový klub Pavlač a občanské sdružení Ratolest Brno. Ve třetí části se věnuji rozhlasovému dokumentu, jeho realizačních postupům, principům a formám. Čtvrtá část popisuje etapy vzniku rozhlasového dokumentu. Etapa preprodukce zahrnuje výběr tématu, námět, popis místa apod. Produkcí se rozumí samotné natáčení dokumentu. Fáze postprodukce zahrnuje literární scénář, střihovou skladbu zvuku a výrazové prostředky dokumentu. S.
The diploma thesis Low-liminal club Pavlač is the practical reflection of genesis of one radio document Low-liminal club Pavlač. I was recording it in Brno during three months \x{2013} from September to November 2006. This document clarifies the project of the Ratolest Brno, which helps is aimed to improve the quality of the life of children and youths, who are in the tiresome situation. Written part of the thesis is divided into four main chapters. The first part is dealing with the gypsy ethnic group \x{2013} its history, division, gypsy family, etc. In the second one I am describing the low\x{2013}liminal club Pavlač and Ratolest Brno. In the third part I am dealing with the radio document \x{2013} the steps of realization, (main) principles and forms. The fourth part describes phases of the formation of the document. Phase of preproduction involves the theme selection, keynote, place description etc. Under the phase of production you can imagine the real documentary r.
Vedoucí práce: Jan Hanák.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: dokumentární projekty; Romové; rozhlasová tvorba; documentary projects; radio writing; Romanies; diplomové práce