Realistická kritika liberálních koncepcí mezinárodní spravedlnosti - Koudelka, Josef (2006)
Práce prezentuje některé soudobé liberální koncepce mezinárodní spravedlnosti (J. Rawls, J. Habermas, B. Barry a T. W. Pogge) a realistické pojetí politiky (N. Machiavelli, T. Hobbes, C. Schmitt, E. H. Carr a R. Niebuhr). V případě liberálních koncepcí je pozornost zaměřena především na způsob nalézání spravedlnosti, obsah spravedlnosti, způsob jejího zavádění a některé institucionální aspekty. Prezentace realismu je orientována na aspekty, které lze považovat z realistického pohledu jako bariéry, které brání v zavádění liberálních teorií do praxe. Následně je proveden pokus srovnat oba přístupy. Liberální koncepce zde ale nejsou chápány jako identické teorie. Diplomová práce se zaměřuje i na rozdíly mezi nimi. V závěrečné části práce jsou zmíněny některé závěry (různé vnímání spravedlnosti; obtíže při hledání jednotného pojetí spravedlnosti; problémy při realizaci atd.) různých vědních oborů, které lze chápat jako \x{201e}důkaz\x{201c} nemožnosti realizace stejné spravedlnosti pro všechny.